Arrangementer

Arrangementer

Historisk-topografisk Selskab for Søllerødegnen

Arrangementer

Program for foråret 2025


4. feb.: ”Europas glemte krig” (off)

6. mar.: Lyngby - Nærum – Vedbækbanen (off)

8. apr.: Vores bygningsarv er i fare (off)

26 apr.: Birkerødturen (off)

13. maj: Hvad Geelskov gemmer (off)

27. maj: Generalforsamling

9. sep.: Sensommerudflugt til Birkerød og Kajerød


Mød i øvrigt selskabet til:

  • Vedbæk Kulturnat: 16. maj kl. 16 -20.
  • Pinsemarked Gl. Holte Kirke: 9. juni kl. 11-15
  • Vedbæk havnefest 24. august



Generalforsamling i selskabet

Tirsdag den 27. maj kl. 19:30 Søllerød Sognegård, Søllerødvej 29, Holte

Ifølge nugældende vedtægter skal generalforsamling finde sted så vidt muligt i maj måned. I år bliver generalforsamlingen lidt anderledes, da dagsordenen får et par ekstra punkter, der skyldes, at vi som forening/selskab har besluttet at dække et større geografisk område. Med nedlæggelsen af Birkerød Lokalhistoriske Arkiv og Museum og dettes sammenlægning med Rudersdal Arkiv, og med nedlæggelsen af Birkerød Lokalhistoriske Forening (begge opløsninger sket pr. 31/12 2023), har vi iværksat en proces, hvor vi ønsker at være den lokalhistoriske forening for hele den nuværende kommune, Rudersdal. Allerede i foråret 2024 besluttede vi i vores bestyrelse, at Søllerødbogen 2024 ville blive den sidste, og fremover skal årbogen betegnes ”Rudersdalbogen”. Denne beslutning blev efterfølgende vel modtaget af såvel Rudersdal Museer som kommunens Kultur– og Fritidsudvalg, der er bestyrelse for Rudersdal Museer.

I den lavpraktiske afdeling betyder det, at vores selskab skal have et nyt navn, måske også et nyt logo og måske en ny kommunikationsstrategi? Mere overordnet bliver udfordringen dog, at vores historiske fokus i stigende grad skal rettes mod hele kommunen og mod den tidligere Birkerød Kommune. Det opfatter vi ikke som et problem, men som en spændende opgave, der forhåbentlig kan mobilisere nye kræfter, nye initiativer til at gå i gang med at granske i vores lokale fortid også nord for den gamle amtsgrænse. Men vi er voldsomt bevidste om, at denne forandring ikke sker ”over night”. Al forandring tager tid, og derfor vil vi - ikke gå på kompromis på vores kvalitetskrav til artikler til Rudersdal-bogen - kun stå for lødige arrangementer, gerne med fælleskommunale eller (gamle) kommunespecifikke temaer - gøre hvad vi kan for at initiere Birkerød-ressourcer i vores arbejde.

Konkret skal vi have nye vedtægter (se de næste sider), og derfor må vi forvente, at vores dagsorden bliver anderledes. Den udsendes pr. mail til alle tilmeldt vores mail-service i marts. Axel Bredsdorff

 

Nye vedtægter?

Bestyrelsen har nedsat et arbejdsudvalg, der skal formulere et forslag til nye vedtægter, der fremlægges på generalforsamlingen i maj måned. Verner Hylby har studeret andre tilsvarende foreninger og er kommet med nedenstående udkast til vedtægter, der kan passe til den ny virke-lighed. Bestyrelsesmedlemmer har lavet enkelte rettelser i Verners

oplæg. Men hvis du mener noget, så send en mail til formand@histtop.dk, og dine synspunkter vil indgå i udvalgets arbej-de. Deadline er 15. februar - i denne omgang.

 

§1 Navn og hjemsted.

Stk. 1. Selskabets navn er Historisk-topografisk Selskab Rudersdal. Forkortet ”Histtop”

Stk. 2. Selskabets hjemsted er Rudersdal Kommune.

Stk. 3. Selskabet er medlem af Dansk Lokalhistorisk Forening.

 

§2 Formål.

Selskabet har til formål at udbrede kendskab til og vække interesse for Rudersdal-egnens historie, topografi og kulturelle forhold samt dermed beslægtede emner. Yderligere har selskabet til formål at støtte bestræbelser, som går ud på at bevare og udvikle, hvad der skønnes at have historisk og æstetisk værdi. Disse formål søges blandt andet opnået ved afholdelse af medlemsmøder, ekskursioner samt ved udgivelse af årbøger ”Rudersdalbogen” der fremsendes medlemmerne.

 

§3 Medlemskreds

Stk. 1. Som medlemmer optages enhver, som har lyst og vilje til at arbejde for selskabets formål.

Stk. 2. Indmeldelse sker på selskabets hjemmeside: histtop.dk Stk.

  1. Udmeldelse kan ske ved skriftlig henvendelse til kassereren med virkning fra udgangen af et regnskabsår.

Stk. 4. Medlemmerne betaler et af generalforsamlingen fastsat kontingent.

 

§4 Generalforsamlingen

Stk. 1. Generalforsamlingen er selskabets højeste myndighed.

Stk. 2. Ordinær generalforsamling afholdes én gang årligt inden udgangen af maj måned og indkaldes med mindst to ugers varsel ved mail til medlemmerne eller ved annoncering i den lokale dagspresse med angivelse af dagsorden.

Stk.3. Møde- og stemmeberettigede på generalforsamlingen er alle medlemmer, der har betalt forfaldent kontingent. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt.

Stk. 4. Dagsordenen for den ordinære generalforsamling skal mindst indeholde følgende punkter:

 

  1. Valg af dirigent
  2. Formandens beretning
  3. Regnskabsaflæggelse
  4. Behandling af indkomne forslag
  5. Fastsættelse af kontingent
  6. Godkendelse af budget
  7. Valg af formand
  8. Valg af indtil 6 bestyrelsesmedlemmer (for 2 år) 9. Valg af to revisorer (for 2 år - 1 pr. år)
  9. Eventuelt

 

Stk. 5. Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsen i hænde senest 8 dage før generalforsamlingen. Forslag om vedtægtsændringer, der ønskes behandlet, skal være bestyrelsen i hænde senest tre måneder forud for udgangen af den måned, hvor den ordinære generalforsamling skal afholdes.

Stk. 6. Generalforsamlingen ledes af en dirigent, der ikke må være medlem af bestyrelsen.

Stk. 7. Generalforsamlingen træffer sine beslutninger med simpel flerhed (én over halvdelen af de gyldigt afgivne stemmer) og ved håndsoprækning. Hver husstand har én stemme.

 

§5 Ekstraordinær generalforsamling

Stk. 1. Ekstraordinær generalforsamling kan afholdes, når bestyrelsen finder det nødvendigt, og skal afholdes, når mindst 20 medlemmer fremsætter skriftlig begrundet anmodning om det over for formanden. I sådanne tilfælde skal generalforsamlingen afholdes senest 3 uger efter, at anmodningen er kommet til formandens kundskab.

Stk. 2. Indkaldelsesfristen for en ekstraordinær generalforsamling er 2 uger.

 

§6 Foreningens daglige ledelse

Stk. 1. Selskabets daglige ledelse udgøres af bestyrelsen, der foruden formanden består af kassereren og op til 11 medlemmer. Bestyrelsen vælges af generalforsamlingen for en 2-årig periode, så der hvert år vælges op til 6 medlemmer. Genvalg kan finde sted.

Stk. 2. Bestyrelsen leder selskabet i overensstemmelse med nærværende vedtægter og generalforsamlingens beslutninger.

Stk. 3. Senest 14 dage efter nyvalg til bestyrelsen afholdes konstituerende møde, hvor bestyrelsen af og blandt sine medlemmer vælger kasserer, næstformand og sekretær. Alle tillidsposter gælder frem til næste generalforsamling.

Stk. 4. Bestyrelsen fastsætter i øvrigt selv sin forretningsorden. Den kan nedsætte underudvalg og arbejdsgrupper til varetagelse af afgrænsede opgaver.

Stk. 5. Formanden - og i hans fravær næstformanden - indkalder og leder bestyrelsens møder. Indkaldelse sker skriftligt med angivelse af dagsorden, når formanden skønner det nødvendigt, eller mindst seks medlemmer af bestyrelsen fremsætter ønske om det overfor formanden. I sådanne tilfælde afholdes mødet senest 2 uger efter anmodningen er kommet til formandens kundskab.

 

§7 Økonomi, regnskab og revision

Stk. 1. Selskabets regnskabsår følger kalenderåret.

Stk. 2. Bestyrelsen er ansvarlig over for generalforsamlingen for budget samt regnskab.

Stk. 3. Selskabets regnskab føres af kassereren, der tillige fører selskabets medlemsregister.

Stk. 4. Regnskabet revideres af de på generalforsamlingen to valgte revisorer.

 

§8 Tegningsregler og hæftelse

Stk. 1. Selskabet tegnes udadtil ved underskrift af formanden og kassereren i forening. Ved optagelse af lån tegnes selskabet af den samlede bestyrelse.

Stk.2. Der påhviler ikke selskabets medlemmer nogen personlig hæftelse for de forpligtelser, der påhviler selskabet

 

§9 Vedtægtsændringer

Stk. 1. Disse vedtægter kan kun ændres med 2/3 flertal på en generalforsamling, hvor ændringsforslaget fremgår af dagsordenen.

Stk. 2. Vedtægtsændringerne træder i kraft med virkning fra den generalforsamling, de vedtages på.

 

§10 Opløsning

Stk.1. Til opløsning af selskabet kræves beslutning på en generalforsamling, hvor mindst halvdelen af selskabets medlemmer er til stede. Er dette medlemstal ikke mødt, indkaldes en ekstraordinær generalforsamling, som da er beslutningsdygtig uanset antallet af mødte.

Stk. 2. Opløses selskabet, tilfalder dets arkivalier Historisk Arkiv (Rudersdal Museer), mens formuen anvendes til fremme af selskabets formål efter Rudersdal Museers bestemmelse.



Sensommerudflugt

En rundtur i Birkerød og Kajerød

Søndag 7. september 2025 l. 10:00-16:00

Mødested og tid: Hovedbiblioteket (under Kulturbroen), Stationsvej 36 kl. 10:00

Pris 310 kr. der betalses ved tilmeldingen, når billetsalget åbner.

Turen er centreret om den nordlige del af vores egen kommune. Derfor er der ingen bus denne gang.

Der vil blive fortalt gode historier af Niels Peter Stilling, Kim Sørensen, Vivi Lena Andersen og Axel Bredsdorff, på følgende lokaliteter:

  • Majpladsen
  • Birkerød Hovedgade
  • Catrinelyst
  • Kajerød landsby
  • Birkerød Kostskole/Mantziusgården
  • Birkerød Kirke

Frokosten indtager vi på Restaurant Mantzius og turgebyret dækker maden.

Mødestedet er Hovedbiblioteket (under Kulturbroen), Stationsvej 36, klokken 10.00. Parkering bag biblioteket.

Gåtur til Kajerød og tilbage. (biltransport kan arrangeres).